SMART LLMs
Κόστος Παρακολούθησης
50 ευρώ για δια ζώσης συμμετοχή: Επωφεληθείτε από την άμεση αλληλεπίδραση με τους εκπαιδευτές, καθώς και από την πρόσβαση στις υπολογιστικές υποδομές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
35 ευρώ για εξ αποστάσεως συμμετοχή: Παρακολουθήστε το πρόγραμμα από την άνεση του χώρου σας, με ευελιξία και χωρίς την ανάγκη μετακίνησης.
Διάρκεια - Έναρξη Προγράμματος
Το πρόγραμμα υλοποιείται σε δύο τρίωρες συναντήσεις, στη διάρκεια της ίδιας εβδομάδας. Το πρόγραμμα υλοποιείται αποκλειστικά με σύγχρονη διδασκαλία, με τους εκπαιδευτές συνεχώς παρόντες να διδάσκουν, να καθοδηγούν και να υποστηρίζουν τους εκπαιδευόμενους.
Πρώτος κύκλος μαθημάτων:Οκτώβριος 2025
Δια ζώσης στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στη Σπάρτη, και διαδικτυακά.
Περισσότερες πληροφορίες: http://gav.uop.gr/smart/
Περιγραφή Προγράμματος
Το πρόγραμμα “SMART LLMs: Πρακτική Εκπαίδευση στα Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα” έχει σχεδιαστεί για να σας εξοπλίσει με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για την αποτελεσματική χρήση των τεσσάρων βασικών δωρεάν εργαλείων LLM: ChatGPT, DeepSeek, Copilot και Gemini.
Μέσα από ένα εντατικό διήμερο πρόγραμμα, θα εστιάσουμε στην πρακτική εξάσκηση και την εφαρμογή των LLMs σε πραγματικά παραδείγματα που συναντάμε στην καθημερινότητά μας. Οι έμπειροι εκπαιδευτές μας θα σας καθοδηγήσουν βήμα προς βήμα, βοηθώντας σας να κατανοήσετε τις δυνατότητες και τις αδυναμίες κάθε εργαλείου, ώστε να μπορείτε να επιλέγετε το καταλληλότερο για κάθε εργασία.

Επιστημονικός Υπεύθυνος Προγράμματος
Μανόλης Γουάλλες, Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
Κάντε Εγγραφή στο Μάθημα
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα από διάφορους επαγγελματικούς κλάδους που επιθυμούν να ενσωματώσουν τα εργαλεία LLM στην καθημερινή τους εργασία ή/και στην καθημερινότητά τους. Η δυναμική του κλάδου των LLM είναι αυξανόμενη, με συνεχείς εξελίξεις και νέες εφαρμογές που καθιστούν τη γνώση και τη χρήση τους απαραίτητη για όλες και όλους.
Το πρόγραμμα υλοποιείται σύγχρονα. Παρέχεται η επιλογή της δια ζώσης συμμετοχής, περίπτωση στην οποία οι εκπαιδευόμενοι αξιοποιούν τη φυσική παρουσία, την ομαλότερη επικοινωνία, την αμεσότερη υποστήριξη στην πρακτική εξάσκηση χρήσης των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων και τις υπολογιστικές υποδομές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Παρέχεται επίσης η επιλογή της εξ αποστάσεως συμμετοχής, περίπτωση στην οποία οι εκπαιδευόμενοι αξιοποιούν την ελευθερία και ευελιξία δυνατότητας επιλογής του χώρου και αποφυγής του χρόνου και κόστους μετακίνησης στο χώρο υλοποίησης του προγράμματος.
Η διδασκαλία δίνει έμφαση στο πρακτικό σκέλος των μεγάλων γλωσσικών δεδομένων, αποφεύγοντας την εμβάθυνση σε πλευρές της θεωρίας που δεν έχουν άμεση πρακτική εφαρμογή και εστιάζοντας στον τρόπο με τον οποίο οι συμμετέχοντες θα μπορούν άμεσα και αποδοτικά να χρησιμοποιούν τα LLMs στην καθημερινότητά τους.
Στο τέλος του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα έχουν πρακτική εμπειρία χρήσης των 4 βασικών δωρεάν LLMs και θα γνωρίζουν με ποιο τρόπο να επιλέγουν ποιο είναι το πλέον κατάλληλο για την κάθε εργασία που μπορεί να χρειαστεί να υλοποιήσουν.
Μετά την επιτυχή παρακολούθηση του προγράμματος, χορηγείται Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης αξίας μισού ECTS σε ψηφιακή μορφή. Σε περίπτωση μη επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος, χορηγείται Βεβαίωση παρακολούθησης.
Για τη χορήγηση των πιστοποιητικών και των βεβαιώσεων απαιτείται η συμμετοχή και στις δύο ημέρες του προγράμματος και η αποπληρωμή του συνόλου των διδάκτρων.
Οι Εκπαιδευτές

Μανόλης Γουάλλες
Ο Δρ. Μανόλης Γουάλλες είναι Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Γνώσης και Αβεβαιότητας (ΓΑΒ LAB). Οι σπουδές, η εμπειρία και η τεχνογνωσία του περιλαμβάνουν θέματα από την πλήρη γκάμα της τεχνητής νοημοσύνης ενώ το γνωστικό αντικείμενό του είναι Πολιτισμική και Εκπαιδευτική Πληροφορική. Είναι επιστημονικά υπεύθυνος ενός ακόμη προγράμματος του ΚΕΔΙΒΙΜ με αντικείμενο τη χρήση των LLMs.

Βασίλης Πουλόπουλος
Ο Δρ. Βασίλης Πουλόπουλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, και βασικό μέλος του Εργαστηρίου Γνώσης και Αβεβαιότητας (ΓΑΒ LAB) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Οι σπουδές, η εμπειρία και η τεχνογνωσία του περιλαμβάνουν θέματα από την πλήρη γκάμα της τεχνητής νοημοσύνης. Διδάσκει τακτικά σχετικά με την πρακτική χρήση της τεχνολογίας στην καθημερινότητα, τόσο στο χώρο του πανεπιστημίου όσο και ευρύτερα προς την κοινωνία.