Στρατηγική Προοπτική Διερεύνηση (Foresight) στη Διοίκηση, Οικονομία και Ασφάλεια

Κόστος Παρακολούθησης

Κόστος παρακολούθησης :  380€

Έναρξη Προγράμματος

Συνολική διάρκεια:150 ώρες και 10 εβδομάδες
Ενδεικτική ημερομηνία έναρξης του προγράμματος: 28 Απριλίου 2025
Μέθοδος υλοποίησης και διαδικασίες παρακολούθησης: Εξ αποστάσεως

Σκοπός και στόχοι του προγράμματος

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων προοπτικής διερεύνησης, προσφέροντας στους συμμετέχοντες τα εργαλεία και τις γνώσεις για να ανταποκρίνονται με επιτυχία στις συνεχείς αλλαγές. Τα στελέχη θα είναι σε θέση να κατανοούν πώς οι παγκόσμιες τάσεις, η καινοτομία και η τεχνολογική εξέλιξη επηρεάζουν τις στρατηγικές αποφάσεις και πώς μπορούν να προετοιμάσουν τον οργανισμό τους για το μέλλον. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να:

Δομή του Προγράμματος

Συνοπτική περιγραφή σκοπού και περιεχομένου της Θ.Ε.1:

Σκοπός της ενότητας είναι να εισάγει τους εκπαιδευόμενους στους κεντρικούς δρώντες και πράττοντες της διεθνούς πολιτικής, τη διάδραση κράτους και αγοράς στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, τα κύρια στοιχεία αλλαγής και συνέχειας στο διεθνές περιβάλλον, και στους διαχρονικούς και σύγχρονους παράγοντες που παράγουν και αναπαράγουν απειλές, κινδύνους, προκλήσεις και αβεβαιότητες στο διεθνές περιβάλλον

Περιεχόμενα:

Δρώντες και πράττοντες της διεθνούς πολιτικής, απειλές, κίνδυνοι, προκλήσεις και αβεβαιότητες δομή συστήματος, επίπεδα ανάλυσης, κράτος, πληροφορίες.

Διάρκεια σε ώρες, Αξία σε ECTS: 15 ώρες (1 εβδομάδα) – 0,6 ECTS

Συνοπτική περιγραφή σκοπού και περιεχομένου της Θ.Ε.2:

Η ενότητα αυτή εξετάζει τις δεξιότητες και τις προσεγγίσεις που χρειάζονται οι ηγέτες για να διαχειριστούν την αβεβαιότητα και να προσαρμοστούν σε μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα. Οι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς να λαμβάνουν αποφάσεις σε συνθήκες αβεβαιότητας και να διατηρούν την ευελιξία τους, διατηρώντας τον οργανισμό τους ανταγωνιστικό σε συνθήκες ασταθούς αγοράς.

Περιεχόμενα

  • Διαχείριση αβεβαιότητας και αλλαγών.
  • Στρατηγικές αποφάσεις σε μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα.
  • Ευελιξία και προσαρμοστικότητα στην ηγεσία.

Διάρκεια σε ώρες, Αξία σε ECTS: 15 ώρες (1 εβδομάδα) – 0,6 ECTS

Συνοπτική περιγραφή σκοπού και περιεχομένου της Θ.Ε.3:

Η ενότητα εστιάζει στην ανάπτυξη στρατηγικών ηγεσίας που επικεντρώνονται στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και ανθεκτικότητα των οργανισμών. Οι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς να σχεδιάζουν και να υλοποιούν στρατηγικές που ενισχύουν την ικανότητα του οργανισμού να επιβιώσει και να ευημερήσει παρά τις προκλήσεις και τις ριζικές αλλαγές.

Περιεχόμενα

  • Στρατηγικές για βιώσιμη ανάπτυξη.
  • Δημιουργία ανθεκτικών οργανισμών.
  • Αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων και προσαρμογή στις αλλαγές

Διάρκεια σε ώρες, Αξία σε ECTS: 15 ώρες (1 εβδομάδα) – 0,6 ECTS

Συνοπτική περιγραφή σκοπού και περιεχομένου της Θ.Ε.4:

Σκοπός της ενότητας είναι να εισάγει τους συμμετέχοντες στη συστημική σκέψη και πώς αυτή εφαρμόζεται στην διάγνωση και ανάλυση των τάσεων. Οι συμμετέχοντες θα κατανοήσουν πώς αλληλεπιδρούν διαφορετικά υποσυστήματα και δυνάμεις στο ευρύτερο σύστημα και πώς οδηγούν στην στρατηγική πρόβλεψη. Η ενότητα επικεντρώνεται στην εφαρμογή της συστημικής σκέψης για την αναγνώριση σύνθετων σχέσεων και την πρόληψη πιθανών προκλήσεων.

Περιεχόμενα

  • Βασικές αρχές συστημικής σκέψης.
  • Ανάλυση τάσεων
  • Εφαρμογές συστημικής σκέψης στην προοπτική διερεύνηση.

Διάρκεια σε ώρες, Αξία σε ECTS: 15 ώρες (1 εβδομάδα) – 0,6 ECTS

Συνοπτική περιγραφή σκοπού και περιεχομένου της Θ.Ε.5

Η ενότητα εστιάζει στην παρουσίαση των βασικών εργαλείων και μεθόδων που χρησιμοποιούνται για την προοπτική διερεύνηση. Μέσα από πρακτικές ασκήσεις, θα μάθουν να αναγνωρίζουν μελλοντικούς κινδύνους και ευκαιρίες που επηρεάζουν τους οργανισμούς τους. 

Περιεχόμενα

  • Χρήση εργαλείων foresight (όπως το Horizon Scanning, το Delphi Method, το PESTLE Analysis, και το Wild Cards Analysis) για την αξιολόγηση μελλοντικών καταστάσεων.

Διάρκεια σε ώρες, Αξία σε ECTS: 15 ώρες (1 εβδομάδα) – 0,6 ECTS

Συνοπτική περιγραφή σκοπού και περιεχομένου της Θ.Ε.6

Αυτή η ενότητα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη σεναρίων που θα βοηθήσουν τους οργανισμούς να είναι προετοιμασμένοι για ακραίες ή απρόβλεπτες καταστάσεις. Οι συμμετέχοντες θα μάθουν τεχνικές δημιουργίας σεναρίων που θα συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα και στην προσαρμοστικότητα των οργανισμών σε διάφορες προκλήσεις.

Περιεχόμενα

  • Βασικές αρχές σχεδιασμού σεναρίων.
  • Τεχνικές δημιουργίας σεναρίων και ενδεικτών
  • Προετοιμασία για ακραία σενάρια.

Διάρκεια σε ώρες, Αξία σε ECTS: 15 ώρες (1 εβδομάδα) – 0,6 ECTS

Συνοπτική περιγραφή σκοπού και περιεχομένου της Θ.Ε.7:

Η ενότητα εξετάζει την έννοια του στρατηγικού σχεδιασμού για το μέλλον και επικεντρώνεται στην ανάπτυξη στρατηγικών που θα βοηθήσουν έναν διεθνή οργανισμό ή μια επιχείρηση να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις και να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που προκύπτουν στο μέλλον.

Περιεχόμενα

  • Ανάλυση περιβάλλοντος
  • Οραματισμός και στρατηγικοί στόχοι
  • Ανάπτυξη στρατηγικών επιλογών

Διάρκεια σε ώρες, Αξία σε ECTS: 12 ώρες (1 εβδομάδα) – 0,5 ECTS

Συνοπτική περιγραφή σκοπού και περιεχομένου της Θ.Ε.8:

Η ενότητα εξετάζει τη σχέση μεταξύ καινοτομίας και προοπτικής διερεύνησης, δίνοντας έμφαση στον τρόπο με τον οποίο τα στελέχη μπορούν να εντοπίζουν μελλοντικές τάσεις και να κατευθύνουν την καινοτομία στους οργανισμούς τους. Οι συμμετέχοντες θα μελετήσουν επιτυχημένα παραδείγματα όπου η προοπτική διερεύνηση προώθησε την καινοτομία.

Περιεχόμενα:

  • Προώθηση της καινοτομίας μέσω της foresight.
  • Επιτυχημένα παραδείγματα καινοτομίας και προοπτικής διερεύνησης.

Διάρκεια σε ώρες, Αξία σε ECTS: 15 ώρες (1 εβδομάδα) – 0,6 ECTS

Συνοπτική περιγραφή σκοπού και περιεχομένου της Θ.Ε.9:

Στο πλαίσιο αυτής της ενότητας, οι συμμετέχοντες θα εργαστούν σε ομάδες ή ατομικά για την ανάπτυξη και παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου foresight. Θα εφαρμόσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απέκτησαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος σε μια πραγματική ή προσομοιωμένη περίπτωση, σχετική με τον τομέα ενδιαφέροντός τους.

Το έργο θα περιλαμβάνει:

  • Την ανάλυση τάσεων και δυνάμεων που επηρεάζουν την επιλεγμένη περίπτωση.
  • Τη χρήση μεθόδων όπως η προοπτική σάρωση, η σχεδιαστική σκέψη και η ανάλυση σεναρίων.
  • Τη διατύπωση προτάσεων για στρατηγικές αποφάσεις και δράσεις που προάγουν την ανθεκτικότητα και την ανάπτυξη του οργανισμού.

Διάρκεια σε ώρες, Αξία σε ECTS: 30 ώρες (2 εβδομάδες) – 1,2 ECTS

Δίδακτρα και τρόπος πληρωμής:

Το συνολικό ποσό των διδάκτρων ανέρχεται στα 380€ και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις. Η 1η δόση, ποσού 100 ευρώ καταβάλλεται ως προκαταβολή πριν την έναρξη των μαθημάτων για την κατοχύρωση της θέσης, η 2η ποσού 100 ευρώ καταβάλλεται μέχρι το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί κατά το ήμισυ και η 3η δόση ποσού 180 ευρώ μία εβδομάδα πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος. Σε περίπτωση έκπτωσης τα ως άνω ποσά μειώνονται ανάλογα. Η κατάθεση των ποσών πραγματοποιείται στον τραπεζικό λογαριασμό του ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Λαμβάνοντας υπόψη τον Εσωτερικό Γενικό Κανονισμό ΚΕΔΙΒΙΜ ΠΑΠΕΛ, ειδικές εκπτώσεις χορηγούνται στις ακόλουθες κατηγορίες:

Α. Άνεργοι 20%

Β. ΑμΕΑ 20%

Γ. Μέλη πολύτεκνων/ τριτέκνων οικογενειών 20%

Δ. Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας 20%

Ε. Φοιτητές και Απόφοιτοι Πανεπιστημίου Πελοποννήσου 20%

ΣΤ. Απόφοιτοι από άλλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΕΔΙΒΙΜ του ΠΑΠΕΛ 30%

Ζ. Μέλη του προσωπικού του ΠΑΠΕΛ 50%

Η. Ομαδική Εγγραφή άνω των τριών ατόμων (αναφέρονται και τα άλλα μέλη της ομάδας ονομαστικά) 20%

Θ. Εγγραφή έως 20 μέρες πριν την έναρξη του προγράμματος 20%.

Οι παραπάνω εκπτωτικές κατηγορίες, δεν λειτουργούν συνδυαστικά μεταξύ τους. Συγκεκριμένα, αν κάποιος/α εκπαιδευόμενος/η εντάσσεται σε παραπάνω από μία κατηγορίες δικαιούχων, θα χορηγηθεί η έκπτωση για την μία κατηγορία που θα επιλέξει, ώστε να κάνει χρήση του δικαιώματός του/ης. Για τις περιπτώσεις; Α, Β, Γ απαιτείται η προσκόμιση σχετικών νόμιμων παραστατικών. Ειδικότερα για την περίπτωση της κατηγορίας Α απαιτείται η προσκόμιση Βεβαίωσης Ανεργίας της ΔΥΠΑ, για την περίπτωση της κατηγορίας Β απαιτείται η προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης από Υγειονομική Επιτροπή (ΚΕΠΑ) και για την περίπτωση της κατηγορίας Γ απαιτείται Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης.

 

Επιστημονικός Υπεύθυνος Προγράμματος

Ευστάθιος Τ. Φακιολάς ,Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων

Κάντε Εγγραφή στο Μάθημα

Οι Εκπαιδευτές

Ευστάθιος Τ. Φακιολάς

Επιστημονικός Υπεύθυνος Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεις Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Ο Ευστάθιος Τ. Φακιολάς, είναι επιστημονικός υπεύθυνος του προτεινόμενου προγράμματος ΚΕΔΙΒΙΜ, έχει Ph.D. από το Department of War Studies, King’s College London, MA στις Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές (Merit) από το Lancaster University και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Διεθνή Πολιτική και Ασφάλεια (Άριστα: 9,83) και Πτυχίο στις Διεθνείς Σπουδές (Άριστα: 9,32) από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του υπήρξε υπότροφος, μεταξύ άλλων ιδρυμάτων, των ΙΚΥ, Ωνάση, ΝΑΤΟ, MacArthur και DAAD. Συμμετέχει ή συμμετείχε σε αρκετά ερευνητικά προγράμματα. Πριν ενταχθεί στο ΠΕΔιΣ, για δώδεκα έτη εργάστηκε σε θέσεις ανάλυσης και ευθύνης, αρχικά, στην Υποδ/νση Στρατηγικού Σχεδιασμού και, μετέπειτα, στη Δ/νση Στρατηγικού Σχεδιασμού, Ανάλυσης και Σχέσεων με Επενδυτές της ATEbank και, στη συνέχεια, στη Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης & Αγορών του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς.

Γεώργιος Παπαγιάννης, PhD(c)

Οικονομολόγος με εξειδίκευση στην ανάλυση σεναρίων και στον στρατηγικό σχεδιασμό μέλλοντος

Ο Γεώργιος Παπαγιάννης Ο Γεώργιος Παπαγιάννης είναι οικονομολόγος με πολυετή επαγγελματική εμπειρία σε επιτελικές θέσεις και σε θέσεις ευθύνης στη δημόσια διοίκηση και σε φορείς διαχείρισης κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι Υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο χώρο των Οικονομικών της Άμυνας και Ασφάλειας (Defence Economics), πτυχιούχος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και απόφοιτος της ΣΣΑΣ. Κατέχει Μεταπτυχιακά Διπλώματα (MSc) στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Οικονομικές Σπουδές από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στις Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διδάσκει Ανάλυση Πληροφοριών και Οικονομική Διπλωματία στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επίσης, διαθέτει πολυετή εμπειρία στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου). Είναι Εισηγητής στο European Security and Defence College (ESDC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε Σχολές Επιμόρφωσης-Εξειδίκευσης στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και του δημοσίου τομέα στο αντικείμενο της στρατηγικής προοπτικής διερεύνησης. Είναι κάτοχος πιστοποίησης στη Δομημένη Ανάλυση από την United States European Command. Έχει δημοσιεύσει έρευνες σε διεθνή συνέδρια, συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά. Η τρέχουσα ερευνητική του δραστηριότητα εστιάζει σε μοντέλα ανάλυσης πληροφοριών, σε τεχνικές ανάπτυξης σεναρίων για την προετοιμασία των οργανισμών σε μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα και στον στρατηγικό σχεδιασμό μέλλοντος για επιχειρήσεις.

Δρ. Βασίλειος Θ. Ζούμπος

Οικονομολόγος – Πολιτικός Επιστήμονας, Σύμβουλος Επιχειρήσεων με εξειδίκευση στα συστήματα αναλύσεων Μεγάλων Δεδομένων (Big Data)

Ο Δρ. Βασίλειος Ζούμπος είναι σύμβουλος επιχειρήσεων και ερευνητής με 20ετή εμπειρία τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα (Ελλάδα και εξωτερικό) και 16ετή εμπειρία στη δημόσια και ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σήμερα είναι Καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, Τεχνολογίας και Δικαίου του City Unity College στην Αθήνα, το οποίο συνεργάζεται με τα Αγγλικά Πανεπιστήμια (Cardiff Metropolitan University, London Metropolitan University, Coventry University). Έχει επίσης συμμετάσχει σε πολλά ευρωπαϊκά έργα τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα με συμβουλευτική ιδιότητα σε θέματα ανάλυσης Μεγάλων Δεδομένων και στρατηγικής ανάλυσης προοπτικών. Τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα είναι οι διεθνείς σχέσεις, η δημόσια πολιτική και οι μεταρρυθμίσεις, η ανάλυση μεγάλων δεδομένων, οι διεθνείς διαπραγματεύσεις και η πολιτική οικονομία. Είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, MBA από το Πανεπιστήμιο του Kentucky (ΗΠΑ), Μεταπτυχιακού τίτλου στη Δημόσια Διοίκηση και Πολιτική από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μεταπτυχιακού τίτλου στις Παγκόσμιες Προκλήσεις και τα Συστήματα Αναλύσεων από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Μεταπτυχιακού τίτλου στις Διεθνείς Διαπραγματεύσεις από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, με θέμα τις μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα κατά τον 20ο και 21ο αιώνα (3 τόμοι). Τέλος η Μεταδιδακτορική Έρευνα στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποιήθηκε σε θέματα μετασχηματισμού Διεθνών Οργανισμών αναλύοντας τους προϋπολογισμούς, με έμφαση την περίπτωση του ΝΑΤΟ. Φέρει δύο επαγγελματικές πιστοποιήσεις: α) Certified Practitioner Εταιρικής Επικοινωνίας από το Chartered Institute of Public Relations (MCIPR) (Ηνωμένο Βασίλειο) και β) μέλος της Ακαδημίας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Αγγλίας (FHEA, Higher Education Academy). Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο και παρουσία σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και ακαδημαϊκά περιοδικά. .

Νικόλαος Η. Παπαχρήστου, MA Πολιτικής Επιστήμης.

Αξιωματικός του Νομικού Σώματος των ΕΔ, με διοικητική και επιτελική εμπειρία στη λειτουργία του κράτουςς

Ο Νικόλαος Παπαχρήστου είναι Αξιωματικός του Κοινού Νομικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), με κύριες και μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επιστήμη, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, απόφοιτος της ΣΣΑΣ και της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας. Έχει πολυετή επαγγελματική εμπειρία σε επιτελικές θέσεις και σε θέσεις ευθύνης σε Μονάδες, Υπηρεσίες των ΕΔ και του ΥΠΕΘΑ. Διατέλεσε επί σειρά ετών Τμηματάρχης στην Διεύθυνση Ανθρώπινού Δυναμικού στον Κλάδου Προσωπικού του ΓΕΕΘΑ και Υποδιευθυντής Στρατιωτικού Γραφείου Αναπληρωτών Υπουργών Εθνικής Άμυνας. Σήμερα είναι Διευθυντής σε Διεύθυνση του Κλάδου Προσωπικού του ΓΕΑ. Έχει διδάσκει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Δημόσια Διοίκηση και Πολιτική Επικοινωνία και Δομή, Οργάνωση, Λειτουργία του Κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης, στα πλαίσια της Εισαγωγικής Εκπαίδευσης του ΕΚΔΔΑ, καθώς και σε Σχολές Επιμόρφωσης-Εξειδίκευσης στελεχών των ΕΔ και στην Σχολή Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων των ΕΔ, στην οποία υπηρέτησε και ως Υποδιοικητής. Είναι μέλος του Διοικητικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και έχει δημοσιευμένο επιστημονικό έργο σε αντικείμενα πολιτικής θεωρίας και πολιτικής ανάλυσης.

Ανδρέας Χρήστος Πλιατσίδης, MSc, MBA

Υποψήφιος Διδάκτωρ στη Βιομηχανική Οργάνωση των Δημοσίων Συμβάσεων, Στέλεχος ΕΔ, Διοικητικός Επιστήμονας

Ο Ανδρέας Χρήστος Πλιατσίδης είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με αντικείμενο έρευνας τα Οικονομικά των Δημοσίων Συμβάσεων. Είναι απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Επιπλέον, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και μεταπτυχιακού στις Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η εκπαίδευσή του στη διοίκηση επιχειρήσεων, τη διαχείριση κρίσεων και τα οικονομικά των θεσμών τον έχει εξοικειώσει με εργαλεία στρατηγικού σχεδιασμού, ανάλυσης αβεβαιότητας και προσαρμογής οργανισμών σε μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα. Έχει δημοσιεύσει έρευνες σε διεθνή συνέδρια, συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά, με έμφαση στη λειτουργία των αγορών και των δημόσιων συμβάσεων. .

Χριστίνα Χάρτα

Διευθύντρια Δημοσίου Οργανισμού

Η Χριστίνα Χάρτα είναι ανώτατο στέλεχος της δημόσιας διοίκησης με πολυετή εγχώρια και διεθνή επαγγελματική εμπειρία. Έχει διατελέσει σε θέσεις ευθύνης και έχει συνεργαστεί με Διεθνείς Οργανισμούς. Έχει υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ έχει διατελέσει εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα βασικά προϊόντα, στον Διεθνή Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στο Black Sea Economic Cooperation (BSEC), στο Global Environment Facility Organisation (GEF) και στο Institute of Mediterranean Intergovernmental Organization for Sustainable Development. Έχει εργαστεί ως ειδικό επιστημονικό προσωπικό στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και είναι Μέλος του Μητρώου Εκπαιδευτών του ΕΚΔΔΑ. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κατέχει Μεταπτυχιακά Διπλώματα (Msc) στις Διεθνείς Διαπραγματεύσεις από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη Δημόσια Διοίκηση και στη Θεωρία, Πράξη και Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπήρξε μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, στον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων και στο Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας. Σήμερα μετέχει σε ερευνητική ομάδα που επικεντρώνεται σε μοντέλα πρόβλεψης για τη διαμόρφωση βιώσιμων και διαχρονικών δημόσιων πολιτικών, στην οικονομική διπλωματία και στις διεθνείς διαπραγματεύσεις μεταξύ Διεθνών Οργανισμών, κρατών και πολυεθνικών επιχειρήσεων..

Δείτε εδώ όλα τα Προγράμματα Σπουδών του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ