Basic Modeling with Altair® RapidMiner®
Κόστος Παρακολούθησης
Κάνοντας την εγγραφή σας έως 09 Δεκεμβρίου το κόστος παρακολούθησης είναι 300€.
*Για τους συμμετέχοντες που ανήκουν στις κάτωθι κατηγορίες, παρέχεται έκπτωση 20%.
– Άνεργος/η
– ΑμΕΑ
– Μέλος πολύτεκνης οικογένειας
– Φοιτητής ΑΕΙ/ΤΕΙ
– Φοιτητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
– Εγγραφή σε άλλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ του ΠΑΠΕΛ κατά το παρελθόν
– Μέλος του προσωπικού του ΠΑΠΕΛ
– Εγγραφή έως 20 ημέρες πριν την έναρξη του προγράμματος
– Ομαδική Εγγραφή (αναφέρονται και τα άλλα μέλη της ομάδας ονομαστικά)
Έναρξη Προγράμματος
Το πρόγραμμα ξεκινάει στις 09 Δεκεμβρίου 2024 και διαρκεί 8 εβδομάδες.
Η προθεσμία εγγραφών παρατείνεται έως τις 9 Δεκεμβρίου.
Σκοπός του Προγράμματος
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωσή του, οι φοιτητές/ριες θα είναι σε θέση να:
- Γνωρίσουν την έννοια της Εξόρυξη Δεδομένων
- Το χειρισμό του RapidMiner
- Θα αναλύουν δεδομένα με τη χρήση του RapidMiner
- Θα χειρίζονται μεγάλα δεδομένα και θα επιλέγουν τις κατάλληλες μεταβλητές για αναλύσεις
- Θα εφαρμόζουν Δέντρα Αποφάσεων
- Θα εφαρμόζουν Γραμμική Παλινδρόμηση
- Θα αναλύουν στοιχεία με τη Μέθοδο Συστάδων
- Θα αναλύουν στοιχεία με τη Μέθοδο Συνιστωσών
Δομή του Προγράμματος
Η παρούσα ενότητα έχει ως στόχο να περιγράψει έναν γενικό ορισμό της εξόρυξης δεδομένων, καθώς και μια ποικιλία τεχνικών εξόρυξης δεδομένων που μπορούν να εφαρμοστούν σε μια ποικιλία επιχειρηματικών προβλημάτων.
Διάρκεια σε ώρες : 25
Αξία σε ECTS : 1
Σκοπός αυτής της ενότητας είναι να παράσχει μια επισκόπηση του RapidMiner και των δυνατοτήτων του, όπως:
– Project Pane και Working Directory
– Σύστημα μενού και γραμμή εργαλείων
– Δημιουργία νέων έργων
– Ροές εργασίας, κόμβοι και παλέτες
– Εισαγωγή αρχείων και σύνδεση κόμβων για τη δημιουργία μιας απλής ροής εργασίας
– Βελτίωση, επέκταση και προσθήκη σχολίων σε ροές εργασίας
Διάρκεια σε ώρες : 25
Αξία σε ECTS : 1
Η εξερεύνηση δεδομένων, ως προκαταρκτική διαδικασία για την περαιτέρω μοντελοποίηση ή απλώς για την προσπάθεια καλύτερης κατανόησης των δεδομένων, είναι ουσιαστικό και αναπόσπαστο μέρος της Εξόρυξης Δεδομένων. Η εξερεύνηση των δεδομένων περιλαμβάνει την εξέταση των χαρακτηριστικών και των κατανομών των πεδίων του συνόλου δεδομένων για τον εντοπισμό πιθανών προβλημάτων και τελικά σημαντικών παραγόντων και μοτίβων που διακρίνουν τα δεδομένα.
Το RapidMiner παρέχει μια σειρά εργαλείων για τη διερεύνηση και τη σκιαγράφηση δεδομένων. Η παρούσα ενότητα περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιείτε και να κατανοείτε βασικές έννοιες σε σχέση με τη διερεύνηση και τη σκιαγράφηση δεδομένων με τη χρήση του RapidMiner
Διάρκεια σε ώρες : 25
Αξία σε ECTS : 1
Υπάρχουν δύο κύριες ομάδες λειτουργιών που βοηθούν στην προετοιμασία των δεδομένων στο RapidMiner:
– Λειτουργίες συνόλου δεδομένων
– Μετασχηματισμοί πεδίων
Οι λειτουργίες συνόλου δεδομένων αναφέρονται σε ενέργειες σε επίπεδο συνόλου δεδομένων, όπως η συγχώνευση δύο αρχείων ή η αφαίρεση αντιγράφων. Οι μετασχηματισμοί πεδίων λειτουργούν σε επίπεδο υπόθεσης, δημιουργώντας νέα πεδία ή μετασχηματίζοντας τα υπάρχοντα.
Ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης αυτής της ενότητας οι χρήστες θα είναι σε θέση να χρησιμοποιούν και να εφαρμόζουν τους κόμβους προετοιμασίας δεδομένων του Altair
συμπεριλαμβανομένων:
– Append
– Συγκέντρωση
– Ένωση
– Αποδιπλασιασμός
– Μετασχηματισμοί μεταβλητών
Διάρκεια σε ώρες : 25
Αξία σε ECTS : 1
Ένα δέντρο αποφάσεων είναι ένα μοντέλο τμηματοποίησης που διαχωρίζει διαδοχικά ένα σύνολο δεδομένων με βάση τη σχέση μεταξύ μιας εξαρτημένης μεταβλητής ή μεταβλητής-στόχου και ενός συνόλου ανεξάρτητων μεταβλητών ή μεταβλητών πρόβλεψης.
Τα δέντρα αποφάσεων είναι μια ευέλικτη τεχνική εξόρυξης δεδομένων που φιλοξενεί κατηγορικές ή συνεχείς εξαρτημένες μεταβλητές.
Διάρκεια σε ώρες : 25
Αξία σε ECTS : 1
Η γραμμική παλινδρόμηση είναι μια πρωταρχική στατιστική τεχνική που έχει σχεδιαστεί για να μοντελοποιεί τη γραμμική σχέση μεταξύ μιας εξαρτημένης μεταβλητής και ενός συνόλου εισροών προβλεπτικών παραγόντων, οδηγών ή ανεξάρτητων μεταβλητών.
Η Εξαρτημένη Μεταβλητή πρέπει να είναι μια κλίμακα ή μια συνεχής μεταβλητή ενώ οι εισροές, αν και παραδοσιακά και κατά προτίμηση συνεχείς, μπορούν να είναι είτε κατηγορικές είτε συνεχείς. Η μοντελοποίηση παλινδρόμησης παρέχει ένα μέσο για την αξιολόγηση όχι μόνο του βαθμού στον οποίο το αποτέλεσμα της Εξαρτημένης Μεταβλητής μπορεί να προσδιοριστεί, αλλά και την επίδραση κάθε προβλεπτικού παράγοντα στο εν λόγω αποτέλεσμα.
Διάρκεια σε ώρες : 25
Αξία σε ECTS : 1
Η ομαδοποίηση είναι μια μέθοδος ομαδοποίησης αντικειμένων με παρόμοια χαρακτηριστικά σε ομάδες. Ο κύριος στόχος μιας ανάλυσης συστάδων είναι η δημιουργία ομοιογενών ομάδων όπου η μεταβλητότητα εντός των συστάδων ελαχιστοποιείται και η μεταβλητότητα μεταξύ των συστάδων μεγιστοποιείται.
Ο στόχος της συσταδοποίησης είναι η κατάτμηση ενός ετερογενούς πληθυσμού σε έναν αριθμό πιο ομοιογενών υποομάδες ή συστάδες. Οι εγγραφές εντός της ίδιας συστάδας θα πρέπει να είναι παρόμοιες μεταξύ τους και να να διαφέρουν από τις εγγραφές σε άλλες συστάδες. Η συσταδοποίηση είναι μια μη επιβλεπόμενη τεχνική εξόρυξης δεδομένων, καθώς η ομαδοποίηση δεν καθοδηγείται από κάποιον συγκεκριμένο σκοπό και επομένως δεν υπάρχει εξαρτημένη μεταβλητή στο μοντέλο. Αντίθετα, όλες οι μεταβλητές θεωρούνται ανεξάρτητες μεταβλητές. Η ανάλυση συστάδων είναι μια χρήσιμη τεχνική για την αποκάλυψη ομοιογενών ομάδων.
Διάρκεια σε ώρες : 25
Αξία σε ECTS : 1
Η Ανάλυση Κύριων Συνιστωσών, PCA, είναι μια στατιστική τεχνική που εφαρμόζει μετασχηματισμούς σε ένα σύνολο από πιθανώς συσχετιζόμενες μεταβλητές για να προκύψει ένα σύνολο γραμμικά ασυσχέτιστων μεταβλητών που ονομάζονται κύριες
συνιστώσες. Η τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δύο κύριους σκοπούς:
– Για την κατανόηση της υποκείμενης δομής ενός συνόλου μεταβλητών
– Για τη μείωση ενός συνόλου μεταβλητών σε ένα μικρότερο υποσύνολο- για μοντελοποίηση ή για περαιτέρω διερεύνηση.
Διάρκεια σε ώρες : 25
Αξία σε ECTS : 1
Επιστημονικός Υπεύθυνος Προγράμματος
Αθανάσιος Αναστασίου ,Καθηγητής του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας
Κάντε Εγγραφή στο Μάθημα
α) Σε εργαζόμενους και στελέχη δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών και επιχειρήσεων.
β) Σε υπηρετούντα στελέχη υπηρεσιών και δομών των Υπουργείων
γ) Σε στελέχη Τραπεζών
δ) Σε φοιτητές και απόφοιτους οικονομικών σχολών
ε)Σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο για τη συγκεκριμένη θεματική κατάρτιση.
Κάθε διδακτική ενότητα περιλαμβάνει εβδομαδιαίες υποενότητες με διακριτό θεματολογικό περιεχόμενο. Οι εκπαιδευόμενοι θα πρέπει να μελετήσουν το σύνολο του αναρτημένου υλικού και να καταθέσουν τις υποχρεωτικές εργασίες-ασκήσεις, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του κύκλου σπουδών στον οποίο έχει εγγραφεί. Στο τέλος της 8ης ενότητας ο/η κάθε εκπαιδευόμενος/η καλείται να συμπληρώσει ηλεκτρονικά Quiz αυτοαξιολόγησης που θα αναρτηθεί στην πλατφόρμα του προγράμματος.
Στοιχεία επιστημονικού υπευθύνου
Ονοματεπώνυμο: Αθανάσιος Γ. Αναστασίου
Ιδιότητα: Μέλος ΔΕΠ Παν/μιου Πελοποννήσου (Αναπληρωτής Καθηγητής)
Email επιστημονικού υπευθύνου: athanastas@uop.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2710230131, 6951112298
Τμήμα: Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας
Σχολή: Οικονομίας και Τεχνολογίας
Οι Εκπαιδευτές
Θανάσης Αναστασίου
Ο Αθανάσιος Γ. Αναστασίου είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Έχει διδακτορικό δίπλωμα στα Οικονομικά και έχει 20ετή διδακτική εμπειρία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Είναι μέλος ΣΕΠ (Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό) στο ΕΑΠ από την ακαδημαϊκή χρονιά 2014-2015 έως και σήμερα και έχει επίσης διδάξει στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας και στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών. Η ειδικότητά του είναι Οικονομική Ανάπτυξη και Μεγέθυνση και είναι συγγραφέας 48 επιστημονικών συγγραμμάτων δημοσιευμένα σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά σχετικά με την οικονομική επιστήμη. Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αναφέρονται στους τομείς της Οικονομικής Ανάλυσης & Πολιτικής, των Διεθνών Οικονομικών, της Βιώσιμης και Κυκλικής Οικονομίας, των Οικονομικών της Ενέργειας, των Παιγνίων Μακροοικονομικής Πολιτικής, της Εφαρμοσμένης Στατιστικής και Οικονομετρίας, της Διεθνής Μακροοικονομικής και της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης. Επίσης, τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι στην εφαρμοσμένη οικονομετρία με έμφαση στις μεθόδους εκτίμησης Bayesian και η έρευνα του παρελθόντος επικεντρώθηκε στα θέματα πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κεντρικής Τράπεζας για την ανεξαρτησία. Είναι ειδικός στην μεθοδολογία Data Envelopment Analysis και έχει δημοσιεύσει εργασίες που αξιοποιούν αυτή την προσέγγιση για τη μέτρηση της αποδοτικότητας του βιομηχανικού τομέα στον τραπεζικό και τον Εκπαιδευτικό τομέα.
Ζαχαρίας Δερμάτης
Ο Ζαχαρίας Δερμάτης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με ειδικότητα στις «Καινοτομικές και Ψηφιακές Τεχνολογίες για την Ποιότητα Ζωής». Από το 2015, υπηρετεί στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αρχικά στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, και από το 2020 στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας. Έχει διδάξει ποικίλα μαθήματα, συμπεριλαμβανομένων των Πληροφοριακών Συστημάτων Διοίκησης, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εφαρμογών Πληροφορικής στην Υγεία, Στρατηγικού Μάνατζμεντ και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS). Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος με θέμα «Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Πληροφοριακού Συστήματος με Χρήση GIS για τη Διερεύνηση Κοινωνικο-οικονομικών Δεικτών που επηρεάζουν το Επίπεδο Υγείας Ηλικιωμένων», καθώς και μεταπτυχιακού τίτλου στην «Επιστήμη και Τεχνολογία των Υπολογιστών». Το πρώτο του πτυχίο είναι στον τομέα της Ηλεκτρολογίας από το ΑΤΕΙ Πειραιά. Είναι ενεργό μέλος τριών εργαστηρίων στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και στο Κέντρο Έρευνας και Κατάρτισης iLEADS του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Οι τομείς εξειδίκευσής του περιλαμβάνουν την Ποιότητα Ζωής, τις Εφαρμογές Πληροφορικής στην Υγεία, τα GIS, τις Βάσεις Δεδομένων, την Ψηφιοποίηση Δεδομένων, καθώς και προγραμματιστικά και αναλυτικά εργαλεία όπως Visual Basic, Python, SPSS, Jamovi, Rapid Miner της Altair, και την πολυκριτηριακή ανάλυση αποφάσεων Promethee. Έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών άρθρων και έχει παρουσιάσει εισηγήσεις σε διεθνή και πανελλήνια συνέδρια. Επιπλέον, έχει συμβάλει στη συγγραφή βιβλίων και κεφαλαίων σε συλλογικούς τόμους, προωθώντας τη γνώση και την καινοτομία στους τομείς της ειδικότητάς του.